Playlist

25 Şubat 2016 Perşembe

Hollanda Seyahati 2.Vol AMSTERDAM


ÖZGÜRLÜKLERİN ŞEHRİ AMSTERDAM


Amsterdam denince aklımıza ilk gelen kelime Özgürlük olur. Baskılarından arınmış bir şehirdir.. Redlight ile olsun, Cooffeshopları ile olsun her yerde ot kokusunu alabilirsiniz. İçmeseniz de içmiş kadar olursunuz :) Bu güzel şehir çok fazla turist almaktadır. İngiltere'den hafta sonu turlar geliyor. İngilizler eğlencenin dibine vurup ülkelerine geri dönüyorlar. Amsterdam 1 haftalık bir yer değildir. Bu yüzden bir hafta sonu cuma gününü izin alarak gelip görebilirsiniz. Peki nereleri gezip görebilirsiniz hemen paylaşıyorum. 

  • Amsterdam Kanalları
Amsterdam kanallar üzerinde kuruludur. Bu yüzden her yerde kanallar vardır. Dünyaca ünlüdür. Amsterdam'a gelip bu kanalların önünde resim çektirmeyen yoktur diye düşünüyorum :) Kanalların tadını nasıl çıkartırsınız mutlaka bir kanal turu yapın. Bu turlar yaklaşık 1 saat sürmektedir. Ayrıca etrafında bol bol yürüyüşler yapın. 

Amsterdam Kanalları
Amsterdam Kanalı



Hollanda'nın her yerinde Bisiklet kullanıcıları oldukça fazladır. Günlük araba kiralamak hiç mantıklı değildir. Çünkü otopark bulmak oldukça zordur ve fiyatları oldukça yüksektir. Günlük 50 Euro gibi otopark ücreti ödeyebilirsiniz. Kapalı otoparklar daha pahalıdır. Saatlik ücreti bile oldukça pahalıdır. 20 Euro gibi bir rakamdır. Bu yüzden ulaşımı oldukça rahat bir yer olduğu için bence her yeri tramway veya tren kullanarak gidebilirsiniz. 


  • DAM Meydanı
Burada görecekleriniz oldukça fazladır. Her yerde Türkçe cümleler duyabileceğiniz bir meydandır aynı zamanda :) İnanıyorum ki Türkler bu gidişle Amsterdam'ı feth edecekler :)


  1. Kraliyet Sarayı ( Hollanda Kralı resmi ziyaretçileriniz burada kabul eder)
  2. De Nieuwe Kerk ( Kilise olarak bilinse de 15.yy kalmıştır. Hollanda Kralı Willem Alexander hem evlilik hem de Kral olurken taç giyme törenini burada gerçekleştirmiştir. 
  3. Ulusal Anıt ( Hollanda sizin de bildiğiniz gibi 1.Dünya savaşı boyunca tarafsız kaldı. Avrupa'da barışın sağlanması konusunda büyük çabalar sarf etti. Ancak Naziler Belçika ve Hollanda'yı işgal ederek Hollanda'da yaşayan 140 bin yahudinin 100 binini öldürdü. Bu anıt 2.Dünya Savaşı kayıplarına adanmıştır.)
  4. Madame Tussauds ( Burası ünlü yıldızların Bal mumu heykelerinin sergilendiği yerdir. Fiyatlar oldukça yüksektir, benim fikrime göre içeride ki bal mumu heykelleri görülmeye değer değildir. İngiltere'dekiler kadar başarılı değil)
  5. Hotel Krasnapolsy Binası ( Burası Amsterdam'ın en eski ve en pahalı otellerinden biridir)
Kraliyet Sarayı



De Nieuwe Kerk 

Amsterdam Centraal
Kraliyet sarayı


Dam Meydanı




Hemen Arkamda gördüğünüz Madame Tussauds
  • Mademe Tussauds Müzesi
Dünyanın bir çok ülkesinde bulunan ünlü bal mumu müzesidir. Amsterdam Şubesi ise Dam Meydanın'dadır. Benim fikrimi sorarsanız çok güzel değil ancak eğer zamanınız bolsa girebilirsiniz. Ama bir bal mumu müzesi görmek isterseniz mutlaka İngiltere'ye giderseniz oradakini denemenizi tavsiye ederim. Buradaki heykeller ünlülere pek benzemiyor.

  • BEGİJNHOF
Begijnhof

Girişi bulmakta oldukça zorlandım ama bu benimle alakalı olabilir :) Burası benim favori yerim. Amsterdam'ın simgesi haline gelen evler göz kamaştırıyor. 1346 yılında manastır yeminleri olmadan rahibe olarak yaşayan Katolik kardeşler birliği Begijntes için ibadethane olarak inşa edilmiş bir alan. Avlu çevresinde şehrin en eski evi olduğu tahmin edilen Het Houten Huis, 15.yy kalma kilise Engelse Kerk ve 1680 yılında yapılan Begijnhof Şapeli bulunuyor.

  • RED LİGHT DİSTRİCT
Red Light District ya da bilinen türkçe adı ile Kırmızı Fener Mahallesi tüm Avrupa'nın en ünlü bölgesidir. Bu bölgede birçok Seks shop, Randevu evi, Gay bar, Live Sex, çeşitli tiyatrolar bulabilirsiniz. 
Red Light District Gece Görüntüsü
  
Amsterdam'ın aynı zamanda en güzel en canlı kanalları bu bölgededir. Hemen arka paralel sokağında kek, mantar yiyip ot içebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır. 
Red Light Gündüz Görüntüsü


Ben iki kere gitmiş biri olarak yazın inanılmaz ağır kokuyor. Ama gezmesi çok daha keyifli bir mevsim kışın o koku o kadar yayılmıyor. İnsanlar içeride çekiyorlar. 

Gelelim artık bu barlar sokağı nerededir. Turistin az olduğu Hollandalıların çok olduğu yerlerden bir tanesine Leidseplein'e :)  Amsterdam'da konaklama oldukça pahalıdır. Bu yüzden size tavsiyem burada yer bakmanızdır. Merkeze yürüyerek 20Dakikadır ama merkezde inanın gece yapabileceğiniz çok şey yoktur. 

Öncelikle burada meşhur I amsterdam yazısını bulabilirsiniz. 

  • Rijksmuseum
I amsterdam

17.yy Hollanda sanatına adanmış en geniş koleksiyonun yanı sıra Ortaçağ'dan günümüze uzanan ilgi çekici eserlerin sergilendiği Hollanda Ulusa Müzesidir. Bu yüzden Amsterdam'ın en önemli müzesidir. 

  • MUSEUMPLEIN 
Burası istemeseniz de yolunuzun çıkacağı yer. Buraya Dam Meydanından Tramway'ı kullanarak kolay ve rahatça ulaşabilirsiniz. Dam Meydanından 5 Numaralı Tramway'a binin ve Rijkmuseum durağında inin. Biz tramway için biletin nereden alınacağını bilmediğimizden ücretsiz seyahat ettik. Her yurt dışına gitmiş biri olarak bunu sık sık yapıyoruz sanırım :) Museumplein Müze meydanı anlamına gelmektedir. Ünlü Rijksmuseum ve Van Gogh Müzesi buradadır. Aynı zamanda meşhur Amsterdam yazısıda buradadır. Önünde insanların olmadığı bir an kendinizi hızlıca yazının önüne atın ve çekilin bazen o kadar kalabalık oluyor ki siz görünmüyorsunuz :)
I Amsterdam Yazısın Önünde 

  • Van Gogh Müzesi

Van Gogh Müzesi



Amsterdam'ın bir diğer ünlü müzesi olan Van Gogh Müzesidir. Dünyanın en kapsamlı Van Gogh (1853- 1890) koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Eğer resimlere karşı bir ilginiz varsa mutlaka ziyaret etmelisiniz. Görmeye değer resimler var. 

  • Anne Frank’ın Evi
Burasının benim için ayrı bir önemi var. "The Fault in our stars" hem okuduğumda hem filmini izlediğimde çok etkilenmiştim. Burası II.Dünya Savaşı sırasında Anne Frank ve ailesinin 2 yıl boyunca saklandığı evdir. Bugün ise müzeye çevrilmiştir. Bu yüzden şehrin en önemli noktalarından biri olmuştur.

Anne Frank Evi

  • Vondelpark
Doğa harikası bir park, içerisi çok büyük yazın tüm hollanda burada yatan, piknik yapmak isteyen herkesi burada bulabilirsiniz. Amsterdam'ın en geniş alanına sahiptir. 100 tür ağaç ve kocaman bir orkestra sahnesi vardır. Yazın burada canlı orkestra müzikleri oluyor. Ücretsiz bir şekilde dinleyebilirsiniz. Kış aylarında biraz soğukta olsa yine de oksijen fazlalığı baş dönmesine sebep olabilir. 


  • Rembrandtplein
Amsterdam'ın en güzel ve ünlü meydanlarından biridir. 1876 yılında Hollandalı Ressam ve baskı ustası olan Rembrandt'ın meydana heykelinin yerleştirilmesi ile bu isme sahip olmuştur. Günün her saati eğlenceli bir meydandır.


  • Oude Kerk
Amsterdam'daki en eski ve en büyük kilise. Günümüzde Gotik yapı 14.yy kalma olup tek nefli kilisenin bazilikaya dönüştürülmesi ile oluşturulmuştur. Gotik mimari yapısıyla ilgileniyorsanız. Mutlaka Prag'ı ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Bir sonraki yazımda Prag'dan bahsedeceğim.




  • Amsterdam Çiçek Pazarı
Amsterdam Çiçek Pazarı şehrin en güzel noktasıdır. Amsterdam'a kadar gidip de ünlü çiçek pazarında bir tur atmadan geri dönmek olmazdı. Burada Lale tohumları alarak balkonunuza ekebilirsiniz.  Gerçekten çok güzel bir görüntü oluşuyor. 

Çiçek Pazarından Görüntüler
Heineken Experience

  • Heineken Experience
Bira kullanıcılarının özellikle girmek isteyecekleri yerlerin başında geliyor. Ancak gerçekten çok fazla kuyruk oluyor. Giriş kişi başı 18euro+ 2 İçki free. Ama bazen merkezde tur şirketlerinin önünden geçerken mutlaka uğrayın 1-2 euro daha ucuza alma ihtimaliniz oluyor. Burası ünlü Heineken'in ilk üretim yaptığı bira fabrikasıdır.



Dam Sokak Gösterisi




Square

Begijnhof
De Bijenkorf


Vondelpark



Peki Amsterdam'da neler yiyebilirsiniz. Hangi kafelere gidebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim gibi Leidseplein caddesine çıktığınızda bütün hayatın orada aktığını görebilirsiniz. Biz ilk gün meşhur Hard Rock Amsterdam'a gittik. Rezervasyonunuz yoksa bekleme olasılığınız çok yüksektir. Biz yaklaşık 1 saat bekledikten sonra bir masa boşaldı ve bizi aldılar. Size burada önerebileceğimi NY Steak ya da Domuz Kaburgası gerçekten bu ikisi de çok lezzetliydi. Hard Rock kendine özel sosları var ve inanın gerçekten çok başarılı. Servisi hem hızlı hem de çalışanları inanılmaz samimi ve içtenler. Çok güzel bir canlı müzik mekanı önerdi bizde bu öneri üzerine oraya gittik. The Waterhole  gittik. Eğer 21:00'den önce girerseniz giriş ücretsiz ancak sonrasında girerseniz giriş ücretli biz 1 dakika ile 21:00 öncesinde girdik. İçerisi gerçekten çok eğlenceliydi. Canlı müzik çok başarılıydı. Burada Kredi kartı geçiyor. Sonrasında hemen çıkıp The Bulldog'a gittik. Burada ot alıp denedik. Ancak burası turistik olduğu için mi anlamadım ama Redlight'ın orada ki kadar etkili değildi. Ama bunun sebebi bende olabilirim. Malum sigara kullanmadığımdan içime nasıl çekilir bilmiyorum :) 
Daha detaylı Restaurant tavsiyelerim için foursquare bakabilirsiniz. Burada ayrıca Levend Restaurant bulunmaktadır. Türk mutfağı yemeklerine hasretseniz burası da sizin için bir öneri olabilir. Fiyatlar normal. Burada her yemeğin yanında mutlaka bir patates ürünü bulunmaktadır. Ekmek pek tercih edilmiyor.
Hard Rock Amsterdam
Ot'un Görünüşü




Domuz Kaburgası
NY Steak



Meşhur Hollanda Ayakkabıları dilerseniz
ayağınıza uygun bedenli olanı alabiliyorsunuz :) 


Yaz Mevsiminde Amsterdam
Yaz Mevsimi Amsterdam





















Amsterdam hakkında tüm bilgilerimi paylaştım. Toplam 2 günümüzü burada dolu dolu geçirdikten sonra bir sonraki durağımız Hollanda'nın Hobbit Köyü olacaktır. Giethoorn'a gidiyoruz. Aşağıdaki Linkten direk ulaşabilirsiniz. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder