Playlist

19 Nisan 2016 Salı

Yaza Fit Girme Zamanı

Haydi Kızlar Yaza Fit Girelim !!!


Yumurta kapıya dayandığına göre hepimiz Pazartesi Diyetlerine ve Sporlarına başladık mı?  Yaz aylarının yaklaşması sebebiyle bütün kızlar ya diyette ya sporda :) Bu yazımı Pazartesi günü yazmam da çok manidar oldu bence :))))

Bugün size yaz aylarının yaklaşması nedeniyle nasıl spor yapacağınızı neler yemeniz gerektiğini anlatacağım. Diyet listemi vermek isterdim ancak herkesin yağ oranı aynı değildir. Bu yüzden spor salonlarına kayıt olduğunuz da yağ oranınızı ölçtürerek kendinize özel diyet listesi isteyebilirsiniz. Ancak yüzeysel olarak neler yemeniz gerektiğini paylaşacağım. Beni forma sokan diyetisyen Semih Hocam'a ayrıca teşekkür ederim. Bu yazım sadece kızlara özeldir. Erkekler için olan yazımı ilerleyen günlerde gerçekleştireceğim. Bu konuda profesyonel bir destek almam gerekeceği için şuan size bu konuda destek olamıyorum :) 

İşin sırrı aslında çok basit her şey doğru zamanda ve az yemekten geçiyor. Kızlar önce şurada bir anlaşalım ne kadar spor yaparsanız yapın ağzınızı tutmadığınız sürece zayıflamanız çok zordur. Spor zayıflamanıza destek olur ayrıca sizi daha enerjik yapar. Spor sayesinde sıkılaşırsınız. 

Gelelim spor konusuna herkesin hoşlandığı bir spor dalı vardır. Kiminin koşu bantları üzerinde koşmak, veya sahilde, ormanda ağaçların içinde yürümektir. Kiminin basket oynamak, kiminin yüzmek, kiminin dans etmektir. Aslında bütün sporlar tek bir noktada birleşiyor. Hareket etmek noktasında ne yaparsanız yapın ama gün içinde hareketsiz asla kalmayın. Sağlığınız için her gün hareket edin. Vaktim yok hiçbir şeye yetişemiyorum. Bahaneler üretmek isteyen her zaman bulur. Ürettiğimiz bahanelerin kölesi olmayalım. Ben aylık üyelik yaptırdığım bir spor salonuna yazıldım. Bir kaç kez koşu bantları üzerinde koşmayı yürümeyi, bisiklet sürmeyi denedim. Ancak bunların hepsinin sonu hüsran ile bitti. Hiçbirini uzun süre götüremedim. İnsanın sevmediği bir şeyi yapması gerçekten çok zordur. Bundan önce Pilates'e gidiyordum. Pilates'in faydasını gerçekten görmüş olsam bile dans etmek kadar keyif vermedi. Bu yüzden kısa bir süre sonra pilatese de ara verdim. Dans derslerine merakım nedeniyle Zumba derslerine katıldım. Kendimi Zumba derslerine göre ayarlayarak dersleri kaçırmamaya özen gösterdim. Önemli olan zaten yaptığınız şeyden keyif almanız bu şekilde alışkanlık kazanabilirsiniz. Doğruyu söylemek gerekirse yanınıza bir spor arkadaşı edinmenizde de çok fayda var. İlk başlarda spor salonuna gitmek için o kadar direniyordum ki "Bugün gitmesek mi acaba işlerim de var, Hava süper bence çıkalım hem alışveriş yaparız hem yürüyüş olur" J vb bahanaler uyduruyoruz değil mi kızlar J Her cümle kendi kendimize ürettiğimiz bahanelerden başka bir şey değildir.

Ancak bu bahanelerim Zumba sayesinde yok oldu. Hevesle derslere katılıyorum. Pazartesi akşamları haftanın ilk dersleri oluyor. Pazartesi olmasına rağmen sendrom kalmıyor. Zumba ile tanışmam ise Salsa’ya olan merakımla başladı. Dans kurslarını araştırıyordum. İnternette zumba’yı gördüm ve biraz araştırdım. Bütün isteklerime cevap verdiğini anladığım anda karar verdim ve ikinci araştırmaya geçtim spor salonu neyse ki bunu çok fazla aramadım J 

Peki bu zumba nedir? Biraz size bu spordan bahsetmek istiyorum. Zumba Latin müzikleri eşliğinde fitness ile kardiyo karışımı bir programdır. Müzikleri dinamik, coşkuludur. Zumba derslerinde içiniz kıpır kıpır sanki bir parti varmışta siz eğlenmeye gitmişsiniz şeklinde geçer. Yaklaşık 50 Dakika sürer ancak hareketleri kendinizi vererek yaptığınız da inanılmaz ter atarsınız. 
Belli bir zaman sonra Forma girdiğinizi fark edersiniz. Zumba'nın faydası çok fazladır. Yüksek kalori harcatan derslerden bir tanesidir. Kalori harcadığınız için paralel de kilo kaybınız olurken kondisyonunuz artar. Aktif bir derste yaklaşık 700 ila 1000 kalori yakarsınız. Tüm kaslarınızı çalıştırır, stresten uzaklaşırsınız gün içinde ne yaşarsanız yaşayın pozitif şekilde dersten çıkarsınız. Kalbiniz ve ciğerleriniz güçlenir. En güzel yanlarından bir tanesi dans figürleri öğrenirsiniz. Haftada 2 gün mutlaka düzenli olarak derslere katılmanızı tavsiye ediyorum. İşin özü sevdiğiniz şeyi bulun ve peşini asla bırakmayın. 

Gelelim kilolardan kurtulma yöntemine kızlar, yukarı da bahsettiğim gibi boğazı kesmeden zayıflamak imkansızdır. Hızlı zayıflamak istiyorsanız akşam yemeklerine elveda demelisiniz J Çünkü yediğimiz her akşam yemeği bize kalınlaşan basen, selülit olarak geri dönüyor kızlar J Sizinle bir atasözü paylaşayım. Masanıza yapıştırın.

“Sabah kahvaltısını kendin için yap kimseyle paylaşma, Öğle Yemeğini sevdiklerinle paylaş, Akşam Yemeğini ise Düşmanına yedir..! “ Halk içinde bilinen şekli ise şöyledir: “Sabah Kahvaltısını Krallar gibi, Öğle Yemeğini Prensesler gibi, Akşam yemeğini Fakir gibi ye..!” 

Yani kızlar işin özü basit aslında porsiyonları gün içinde düşürüyoruz. Ne yiyorsak yarısını yemeye özen gösteriyoruz. Birçoğumuz dışarıda yiyoruz bunu nasıl yapacağız derseniz biraz bundan bahsedeyim. Arkadaşlarınızla ortak menüler almaya çalışın. Ben genellikle evden götürmeye özen gösteriyorum. Ofisimizin mutfağı olduğu için sıkıntı yaşamıyorum. Çünkü çalıştığım şirketin çevresinde sağlıklı yemek yiyebileceğim doğru düzgün yerler yok. Yemeklerin içerisine hangi yağlar konulduğundan habersiz yemek yiyip şişmanlamak istemiyorum. Bütün gün ofiste kalmıyorum. Hava almak için arkadaşlarımla cafe'ye gidiyorum. Ne yediğinizi en iyi siz yaparsanız bilebilirsiniz. Ağırlıklı protein olarak besleniyorum. Hafta içi akşamları asla geçiştirmiyorum. Mutlaka yemek yiyorum. Yemek derken oturup bir iskender gömmüyorum J Hafif zeytinyağlı, çorba veya protein içerikli salata yiyorum. Bu çok önemli midemizi küçültmemiz gerekiyor. Gün içerisinde tatlı, çikolata asla yemiyoruz. Bunların yerine kuru yemişler tüketiyoruz. Ekmek ile ilişkimizi mutlaka kesmeye özen gösterelim. Ancak eve ekmek alıyorsak bunun Tam Tahıllı Çavdar olmasına özen gösteriyoruz. Artık buzdolabınızda size ait bir yer olmalı. Eğer evliyseniz eşinize de çaktırmadan light ürünler yedirebilirsiniz J Light yoğurt, light peynir, light süt almaya özen gösterin kızlar. Ancak ben light sütün tadına bir türlü alışamadığımdan Pınar Laktozsuz sütü daha çok seviyorum. 
Kola, Fanta vb. Asitli içecekleri yemeklerimizin yanında tüketmemeye özen gösteriyoruz. Onların yerine su tüketmenizi öneririm. Günde mutlaka kızların 1,5 LT su tüketmesi gerekmektedir. Eğer spor günündeyseniz 2LT şeklinde değişebilir. Masanıza büyük bir su şişesi koyarak bu işi çözebilirsiniz kızlar J

Gelelim ikinci aşamaya kızlar her şeyin kalori hesaplamasını yapmaya çalışın. Ay ben bunla uğraşamam derseniz “Myfitnesspal” uygulamasını indirin ve günlük yediğiniz yemekleri yazın. Zaten bu uygulamayı kurarken olmanız gereken kiloya kadar her şeyi yazıyorsunuz. Bir müddet sonra yazmanıza gerek kalmıyor çünkü yediğiniz yemekler değişmiyor ve siz bu işlemi kafanızdan yapabiliyorsunuz. Hafta içi bedenimizi disipline sokacağız hafta sonu sadece 1 gün kendimizi bütün gün şımartabiliriz. Biz buna beyini kandırma yöntemi diyoruz.

Bu şekilde beslenerek hem daha sağlıklı bir hayata merhaba derken hem de üzerimize yapışmış kilolarımıza elveda diyoruz. 

Son olarak Spor ile ilgili yaygın bilinen yanlışlar vardır. Bunları da buradan paylaşmak isterim. Merdiven inip çıkmak aslında diz kapaklarınıza zarar verir. Bunu yaş ilerledikçe kireçlenme dediğimiz hastalıkla karşılaşınca anlarız. Koşu bantlarında koşmak yerine eğimli tempolu yürüyüşler daha sağlıklıdır ve daha hızlı kalori yakarsanız. Bu yürüyüşlere yamaç yürüyüşü de denir. Ayrıca spor salonlarına kadar gitmişken lütfen oturup dergi karıştırmayın. O kadar gitmişsiniz spor yapın J

Kızlar ayrıca sizinle zumba derslerine ait youtube üzerinden videolar paylaşıyorum. Ancak kendi derslerimize ait videoları izinsiz paylaşmam doğru olmaz. Bu yüzden bizim figürlerin aynısını bulup sizinle bu videoları paylaşıyorum. Yakın zaman da kendi kanalımı açacağım. Böylelikle evde bile zumba yapabilirsiniz. Aynı zamanda kısa videoları Snapchat üzerinden paylaşıyorum. Takip ederek sormak istediğiniz sorularınızı sorabilirsiniz. 

Snapchat Adresim: simayyollarda 

Zumba Video1

Zumba Video 2

Zumba Video 3

Zumba Video 4

Zumba Video 5

Kızlar yüzeysel olarak diyet listemi paylaşıyorum. Ancak ideal olanı yağ oranınıza göre olandır. Benim diyet listem belli dönemlerde değişiyor. 

Sabah Kahvaltısı ortalama 70gr Dilim Light Peynir (Ben Bahçıvan Light peynir alıyorum. Dilimlenmiş oluyor bu bir dilimin yarısını yiyorum.) Mutlaka 1 tam yumurta yiyoruz. Eğer o gün spor yapıyorsanız 2.yumurtanın sadece beyazını yiyoruz. Dilerseniz omlet şeklinde de yapabilirsiniz. Siz kombinleyin :) Zeytin, Bal(1 Tatlı kaşığı), Maydanoz, Taze biber tüketiyoruz. 

Ara Öğün 1 Adet Yeşil Elma

Öğle Yemeği mutlaka protein alacağımız bir şeyler yiyoruz. Öğlenleri sadece salata yemiyoruz. Dilerseniz yemeklerin yanına yiyebilirsiniz. Sebzelerde sınır yoktur ancak yağsız olması önemlidir. Yağsız Tavuk Izgara veya Kırmızı Et veya balık yanına 200gr yağsız makarna veya 200gr kepekli bulgur pilavı tüketiyoruz. Bazı günler kepekli pirinç pilavı veya siyah mercimek salatası tüketebilirsiniz. Bu saydıklarımı hafta içi yiyeceğiniz günlere göre dilediğiniz gibi seçebilirsiniz. Hafta sonu 1 günü dilediğimiz her şeyden yiyebileceğimizi unutmuyoruz :) 




Ara öğün mutlaka kuru yemiş (Kuru üzüm, ceviz ve badem hepsinden çok az avucunuzun içi kadar) 

Akşamları hafif yemekler tercih ediyoruz. Çorba yanına ton balıklı veya tavuklu salata, bazı akşamlar zeytinyağlı yiyoruz. Bazı akşamlar ev yemeği hafif kaloriye sahip yemekler yiyoruz.  Spor günleri spora başlamadan yarım saat önce L Carnitine içiyoruz. Karnitin bildiğiniz gibi yağ yakımını hızlandırıyor. 

Şimdilik benden bu kadar kızlar sormak istediğiniz sorularınıza elimden geldiğince cevap veririm. Bir sonra ki yazım da görüşmek üzere :)